Vinylplaten zijn al enkele jaren bezig aan een comeback. Voornamelijk twintigers kopen de zwarte muziekschijven die voor 20 tot 25 euro over de toonbank gaan.

De reden? De sublieme luisterervaring, om de artiest te steunen of gewoon omdat het een verzamelitem is, mooi voor op een plank aan de muur.

Volgens branchevereniging NVPI steeg de omzet uit vinylverkoop vorig jaar met bijna 50 procent ten opzichte van 2015. In dat jaar zorgde de populariteit van lp’s er zelfs voor dat de inkomsten uit muziekdragers voor het eerst in jaren weer toenam.

Bijna een kwart van de fysieke verkoop bestaat nu uit vinyl.

Op dit moment is er in Nederland een vinylperserij, Records Industry in Haarlem. Vanwege de toegenomen populariteit konden zij in 2014 de vraag al nauwelijks meer aan.

Reden genoeg voor twee Nederlandse ondernemers om een nieuwe fabriek te beginnen. In augustus opent in Leeuwarden de nieuwe vinylperserij Deepgrooves Records. Het doel: 250.000 platen produceren in het eerste jaar.

Business Insider belde met medeoprichter Chris Roorda (42).


Hoe zijn jullie op het idee gekomen ?

"Met mijn eigen platenzaak Deeptrax Records verkoop ik sinds 2005 wereldwijd platen. Vinylpersen, de machines die de langspeelplaten kunnen maken, werden tot voor kort helemaal niet meer gemaakt, de nieuwste kwam uit 1982."

"Afgelopen zomer zag ik in Afrika een oude staan, toen begon er iets te borrelen. Ik ben onderzoek gaan doen en kwam erachter dat er in Duitsland een bedrijf is dat weer nieuwe vinylpersen maakt. Toen wist ik het zeker. Er zijn gesprekken gevoerd met investeerders en we hebben gekeken naar de mogelijkheden. Uiteindelijk heb ik besloten om het avontuur, samen met mijn compagnon Pascal Thulin (35) aan te gaan."

Wat kost een vinylpers en hoe heb je dit financieel geregeld?

"Een vinylpers alleen kost twee ton, alles bij elkaar kost het project 400.000 euro. Dan hebben we vinylpersen, een koelinstallatie, kantoorruimte en alle andere gereedschappen die we nodig hebben voor het maken van de vinylplaten."

"Omdat we verwachten negen arbeidsplekken te kunnen leveren hebben we een lening af kunnen sluiten bij de gemeente Leeuwarden. Ook het Doefonds Friesland heeft ons financiële steun gegeven. De rest hebben we aangevuld met onder andere eigen vermogen."

Het doel is 250.000 platen in het eerste jaar, hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen?

"Vanuit de platenzaak heb ik over de hele wereld een hoop contacten opgebouwd, ook zijn er al veel toezeggingen van mensen die hun plaat bij ons willen laten maken. Daarbij komt dat er bij veel vinylperserijen lange wachttijden zijn, de vraag is enorm. Mocht de vraag nog groter zijn dan 250.000 kunnen we opschalen tot maximaal 750.000 platen per jaar."

"Verder is Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa, daar hopen wij de vruchten van te kunnen plukken."

Komen er nog mensen aan te pas bij het productieproces ?

"Jazeker. Je hebt twee soorten vinylpersen, een volledig automatische en een halfautomatische. Wij hebben bewust voor de tweede variant gekozen omdat de mogelijkheden van deze machine veel groter zijn. Je kan de platen in verschillende kleuren maken, verschillende diktes en andere special editions. De werkzaamheden die verricht moeten gaan worden zijn de pers bedienen, inpakken, drukwerk, de website bijhouden en acquisitie. Bij elkaar ontstaan er negen werkplekken."

Hoelang duurt het om een plaat te maken?

"Het persen van de plaat duurt ongeveer veertig seconden, vervolgens moet de plaat in een speciale ruimte 24 uur afkoelen. Daarna kan de plaat worden ingepakt en is hij klaar voor de verkoop."

Wat kost het eigenlijk om een plaat te maken ?

"Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan de hoeveelheid platen, kleur en de artiest. Als je vijfhonderd platen wil laten maken kan je grofweg zeggen dat je ruim duizend euro kwijt bent.''

 Gaan jullie concurreren met die andere vinylperserij in Nederland, Records Industry?

"Records Industry is misschien wel de grootste platenfabrikant ter wereld. Zij produceren volgens mijn informatie zo'n twaalf miljoen platen per jaar. Ze spelen op een heel ander speelveld, artiesten als Amy Winehouse hebben daar hun platen laten maken. Wij gaan in een andere vijver vissen, van concurrentie is denk ik geen sprake."

Hoe gaan jullie je onderscheiden van bijvoorbeeld Records Industry?

"Wij betrekken de artiest bij het hele productieproces. We kunnen ook helpen bij het ontwerpen van de plaat en de hoes. Onze vinylpersen komen in een aquarium te staan, waardoor je als bezoeker of artiest precies kan zien hoe het productieproces in zijn werk gaat. Een van onze unique selling points zal dan ook worden dat je als artiest je albumpresentatie kan doen bij onze fabriek. Je kan live aanwezig bij de productie van de eerste plaat. "

Op welke artiesten gaan jullie je richten?

"Wij willen iedereen die muziek wil uitbrengen een kans geven, welk genre maakt ons helemaal niets uit. Mijn passie ligt bij de kleinere labels, mensen die ongewone muziek maken. De reden dat we voor Friesland hebben gekozen en niet voor bijvoorbeeld Amsterdam heeft ook hiermee te maken. Het is hier een stuk goedkoper om een fabriek te beginnen, de kostprijs kan worden gedrukt. Op die manier kunnen we meer artiesten een podium geven. Persoonlijke aandacht is voor ons veel waard."

LEES OOK: De 20-jarige Jordi Hillenga verkoopt pizza-automaten – Tesla en de NS hebben al toegehapt

pizza automaat, Jordi Hillenga